High coast wine

Sergiu Tanurcov från High Coast Wine guidar oss idag genom Fautor Winerys uppmärksammade Aurore-serie. I Moldavien har en vintradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Sedan några år tillbaka finns viner från Moldavien även här i Sverige. Moldavien ligger på samma breddgrad som Bordeaux och det kontinentala klimatet befruktas av det närliggande Svarta havet. Förutsättningarna för vinodling är idealiska. Landskapet består av böljande gröna kullar med bördig svartjord som ligger på en kalkstensgrund full av fossiliserade skal från den tid då regionen var havsbotten.
I Moldavien odlas för oss både välkända druvsorter och en del för landet unika sorter som till exempel den Fetească Neagră (svarta jungfrun) och Fetească Regală (kungliga jungfrun).
I "Valul lui Traian", i södra Moldavien hittar vi familjeföretaget Fautor Winery, Moldaviens mest prisbelönta vingård. Området som omger vingården och dess provodlingar anses som ett av de bästa områdena I Moldavien för att producera högkvalitativa viner.