Öltävlingar på Nolia Beer

Läs mer nedan om hur du gör anmälan. Använd detta som underlag.

Dags för anmälan till öltävlingen på Nolia Beer 2018

I juni fick ni ett första informationsbrev om öltävlingen på Nolia Beer, och här kommer nu lite mer detaljer kring anmälning av ölen samt – igen – ett anmälningsformulär i ett bifogat excelark. Först lite repetition: 

Nolia Beer har i år endast en öltävling, Nolia Beer Master, där det är en jury som bedömer de öl som ni utställare skickat in. Vi testar i år att inte ha en öltävling där besökarna röstar fram ”Folkets favorit” på grund av att vi haft svårt att få besökare att rösta i någon större utsträckning tidigare år. Besökarna är huvudsakligen fokuserade på att nyfiket prova så många spännande öl som möjligt, och mindre benägna att välja ut endast en favorit, som det verkar. Det är svårt att vara missnöjd med nyfikenhet.

Nolia Beer Master 2018
En femhövdad jury bedömer ölen blint – de får endast veta vilken typ av öl det är. I varje klass koras en vinnare, en tvåa och en trea vilka hedras med varsitt diplom. Den öl som dessutom blir juryns favorit alla kategorier koras till Nolia Beer Master 2018. Utöver diplom bjuds den bryggaren på utställaravgiften för Nolia Beer 2019. Gratis monter nästa år för Nolia Beer Master, alltså. Dessutom får segraren, Nolia Beer Master 2018, äran att brygga festivalölen till nästa års Nolia Beer.

Resultaten av tävlingen kommer att offentliggöras strax innan mässan öppnar och prisceremoni kommer hållas under fredagen och repeteras på lördagen.

Om klassindelningarna för Nolia Beer Master
Vår ambition är att ha sex tävlingsklasser. Hur dessa klasser ser ut beror på vilka öl som anmäls. Förra året fick vi för få belgare för att kunna ha en särskild klass för belgisk ale, tex. Så här såg förra årets klassindelning ut:

  • Lager
  • Amerikansk ale
  • Brittisk ale
  • IPA
  • Porter och stout
  • Övrig öl (suröl, veteöl, belgisk ale, barley wine, tysk ale, rökt öl osv)

Årets klassindelning blir säkert mycket liknande, men det avgörs som sagt av vilka ölsorter ni anmäler.

Juryn klassificerar ölen enligt RateBeers indelning, och vi önskar att ni följer den när ni anmäler ölsorterna: https://www.ratebeer.com/BeerStyles.asp

OBS: Välj en undergrupp som är så lik er anmälda öl som möjligt och var noga med att ange om ölet har någon egenskap som skiljer den från undergruppens typbeskrivning, tex högre eller lägre alkoholhalt eller någon otypisk kryddning.

Info om anmälan
I år tar vi endast emot anmälningar av utställare som själva har bryggt ölen de vill tävla med. Anledningen är att Nolia Beer vill premiera hantverksbryggandet i stort. Vi tar alltså inte emot anmälningar från agenter och importörer.

Anmälan om vilka ölsorter ni ämnar skicka in till tävlingen ska mailas senast den 18 september till marcus@booga.se.

Använd endast det exceldokument som följer med detta utskick och fyll i alla rutor för samtliga öl ni anmäler. 

Kostnader och inskick av öl
Nolia Beer tar en avgift för varje ölsort ni anmäler till tävlingarna på 100 kr exkl moms. Den kostnaden läggs på er faktura när ni anmäler ölen, dvs senast 18 september.

Ni skickar in 1 liter av varje anmäld öl, dvs 2-3 flaskor. Dessa öl vill vi få levererade till oss under perioden 3-12 oktober. Inte förr, inte senare. Fraktkostnaden tar den anmälande utställaren. 

Leveransadressen för tävlingsölen är:
Nolia AB
Susanne Wikström
Märkning: NB18
Signalvägen 3
90322 UMEÅ
Sverige

Hör av er om ni har frågor!

Skummande hälsningar,

Marcus Bodin, tävlingsansvarig

070-6090448
marcus@booga.se