Jämtlands Bryggeri

Bryggt på vatten från pilgrimskällan

Jämtlands Bryggeri är en av pionjärerna inom svensk hantverksöl och har sedan starten 1996 bryggt öl i Pilgrimstad, 3 mil sydost om Östersund. Orten har fått sitt namn efter pilgrimerna som på väg till Olavs den heliges grav i Trondheim stannade vid pilgrimskällan och drack av det rena vattnet. Enligt sägnerna hade vattnet en helande kraft och det sägs att det låg fullt av kryckor vid källan efter att pilgrimerna hade druckit av vattnet och blivit kvitt sina krämpor.

Pilgrimskällan förser orten med dricksvatten än idag och används till bryggningen av vår öl, men om det har några helande krafter eller inte låter vi vara osagt.

Ett prisbelönt bryggeri

Vi är ett medelstort hantverksbryggeri med 9 anställda och med en årsproduktion på ca 900 000 liter. Den första ölen, Jämtlands President, såg dagens ljus 1996 och sedan dess har sortimentet utökats med ett 20-tal sorter, varav en handfull är säsongsöl. Bryggeriet har vunnit många priser genom åren – ­­mycket tack vare vår skicklige engelske bryggmästare David Jones.

Våra öl representerar en bredd av världens öltyper och vi utvecklar ständigt nya ölsorter i vårt sortiment. Det kännetecknade för vår öl har alltid varit att de haft en tydlig maltkaraktär och lite Brittisk touch över sig. Sedan några år så kombinerar vi det med att även ta fram mer moderna humledrivna öl. Detta gör att vi tycker att vi får en bra och tilltalande sortimentsmix som bör passa de flesta smaker.

I år firar vi 25 år och kommer utöver en rad spännande produktnyheter även lansera en jubileums-öl!

Våra öl

Vi har ett 20-tal öl i vårt sortiment utöver de populära säsongsölen Jämtlands Påsköl, Påskebrygd och den numera den smått klassiska Julölen.
Här följer några exempel. Du hittar alla våra öl på www.jamtlandsbryggeri.se

Jämtlands IPA 5,5%
IPA är den ölstil som har ökat i popularitet mest de senaste åren. Detta är vår tolkning av den klassiska engelska IPAn. Fungerar utmärkt till kryddig, smakrik mat eller som sällskapsdryck.
Finns även som folköl 3,5%.

Jämtlands Bärnsten 5,0%
Bärnsten är en ljus premium lager. En perfekt öl att alltid ha hemma för den passar till det mesta och är ett utmärkt allround-öl. Till smakrik svensk husmanskost eller plockmat.
Finns även som folköl 3,5%.
Bärnsten kammade hem priset ”Bästa öl alla kategorier” – Nolia Beer Master 2019.

Jämtlands Dry Hop Helles 5,2%
En ny torrhumlad lager med de ädlaste humlesorterna från The Pacific North West.

Jämtlands Dubbel IPA 8%
En kraftfull torrhumlad Ale med stor maltkropp som balanseras av rikliga mängder Amerikansk humle.

Jämtlands Coffee Stout 7%
En karaktärsfull svart kaffestout med tydlig lokal prägel och med småskaligt kaffe av högsta kvalitet från Jämtländska Big Lake Coffee Roasters.

Jämtlands Mango IPA 5,4%
En fräsch ale med lite tropiska toner och en tydlig mangokaraktär.

Jämtlands APA 5,4%
Denna ljusa, ofiltrerade ale har inspirerats av den moderna amerikanska Craft Beer-kulturen och låter humlen stå för mycket av doft och smakupplevelse.

Läs mer

www.jamtlandsbryggeri.se

Kontakta oss

Mejl: info@jamtlandsbryggeri.se
Tel: 070-676 94 86

Följ oss gärna på

facebook.com/jamtlandsbryggeri
instagram.com/jamtlands_bryggeri