U&me beer

U&me beer – ett av Norrlands allra första nya bryggerier, beläget i centrala Umeå.

U&me beer är med sina tio år på nacken ett av de allra första nya bryggerierna i Norrland. Vi som drog i gång det hela, är i grunden ett gäng lärare som träffades, och fortfarande träffas, för att prova mer eller mindre exklusive whisky. Därför var drömmen från start egentligen att starta ett whiskydestilleri, men de stora investeringar som ett sådant skulle kräva, kändes avskräckande. Dessutom räknade några av de äldre herrarna i sällskapet snabbt ut att det var tveksamt om de skulle ha en chans att hinna med att njuta av en riktigt fin vällagrad whisky från vårt eget destilleri. Det, samt att det för tiden inte fanns ett enda bryggeri utmed norrlandskusten, gjorde att vi istället bestämde oss för att satsa på ett bryggeri.

Våra tre mål vid start var att brygga ett så pass gott öl att folk ville betala för det, att lära oss driva ett företag, då ingen av oss hade sådana erfarenheter, samt att bidra till ett ökat ölintresse i Umeå. Att vi ganska snart kom att nå vårt mål, är det ingen tvekan om. Naturligtvis kan vi inte ta på oss hela äran för den ölrevolution som har skett i Umeå de senaste tio åren, men vi är i alla fall en del av den.

Det nog ingen av oss som vid start trodde att vi tio år senare fortfarande skulle hålla entusiasmen vid liv, och dessutom ha växt till det bryggeri vi är idag. Att vi numera, efter att ha tagit in två nya delägare, är ett könsheterogent bryggeri känns bra, i denna förövrigt mansdominerande värld.

Det faktum att bryggeriet är beläget i centrala Umeå, öppnar upp för att sälja folköl direkt från bryggeriet, och kanske framförallt att erbjuda ölprovningar och visningar. Ölprovningarna har blivit väldigt populära event för firmafesten, 50-års firandet, svensexan/möhippan och liknande. Vi har dessutom möjlighet att komma ut till ert företag och hålla provning, kanske i samband med en kickoff eller liknande. Mer info om detta finns på vår hemsida: www.uandmebeer.se

Vi är inte främmande för olika typer av samarbeten med externa aktörer. Det mest kända och långvariga är samarbetet med Brännbollsyran och med det produktionen av festivalölen Bränd ipa. Denna öl har kommit att bli en av våra storsäljare, och vi är mycket stolta över att den nu även finns på finska Alko. Vi har vidare ett samarbete med fiskepodden Fiskekompisen, vilket har lett till en folköl, Lillbörtingen, och den mycket potenta Imperial pike. Vidare bryggeri vi Lefvar lager, för Levar Hotell&Gästgiveri. Tveka inte att kontakta oss, om du och ditt företag är intresserade av ett ”eget” öl.

Vi hade inför 2020 planerat ett antal event för att fira vårt jubileum, men av det har det av förklarliga skäl inte blivit mycket. Vi har dock bryggt tre stycken jubileumsöl, varav två hänger kvar in i 2021, nämligen ”10” Hazy ipa – en fräsch och fruktig humlebomb, och ”10” Imperial red ale – ett lyckat möte mellan dubbel ipa och red ale, en mycket smakrik öl.

Vilken/vilka öl vill vi rekommendera till dig? – Egentligen alla, men naturligtvis beroende på vilken typ av öl som du gillar. Usb – Umeå special brew är kanske vår allra bästa matöl, inte minst till en mustig vildmarksgryta. Upa – Umeå pale ale, fantastiskt fin tillsammans med nötiga ostar som Grevé. Uti – Umeå twin ipa , allra bäst som den är medan du väntar på att grillkolen ska få rätt glöd. Umeå lager – en lättdrucken lager som passar till allt. Imperial pike – oslagbar till en lagrad grönmögel ost, varför inte en Stilton eller den spanska Queso de hoja. Till julen naturligtvis Umeå X-mas ale, perfekt till julbordet, eller bara i väntan på tomten. Du kan hitta mer info om våra öl på hemsidan eller på https://www.systembolaget.se/sok/?textQuery=U%20and%20me%20beer

Hoppas vi ses nästa gång Nolia Beer på riktigt kan öppna sina portar igen, och till dess hoppas vi att ni upptäcker våra fina öl. Skål tamefan!

U&me beer  - Sveriges minst tatuerade bryggeri