Westerbottens bryggeri AB

Westerbottens bryggeri

Ölkultur från fjäll till kust

 

Sedan starten 2014 skapar Westerbottens bryggeri stilrena ölsorter som alla får namn från västerbottniska platser.

 

Vår historia

Westerbottens bryggeri I Sävar, två mil norr om Umeå, startades sommaren 2014 av fyra öl- och kulturintresserade vänner. Eftersom vi har en passion för både öl och för vårt Västerbotten så var namnvalet Westerbottens bryggeri självklart. (Det var faktiskt en gnista på “Westerbottens bryggeri” som gjorde att hela Umeå brann ner midsommardagen 1888, och vi brinner fortfarande för god ölkultur!)

 

Vår profil

Vi gör öl som vi själva tycker om och som med sina rena smaker passar både som sällskapsdryck och till måltiden. Vi bestämde tidigt att bryggeriet skulle ha en tydlig regional och kulturhistorisk prägel. Varje öl namnges efter västerbottniska platser, och etiketterna pryds med svartvita historiska fotografier. På hemsidan www.westerbottensbryggeri.se berättar vi mer om platsernas historia. Att kunna erbjuda stilrena hantverksöl av hög kvalitet kombinerat med en tydlig kulturhistorisk profil är vår vision – därför har vi valt devisen Ölkultur från fjäll till kust.

 

Våra öl

Vi har för närvarande åtta olika ölsorter, samtliga (utom folkölen) tillgängliga på Systembolaget både lokalt, regionalt och nationellt.

MALGOMAJ – MODERN PILSNER 5,0 vol%. En riktig pilsner med en bra beska som dröjer sig kvar tack vare en rejäl dos humle. Utmärkt både som törstsläckare och som måltidsdryck.

ROVÖGERN – TJECKISK PILSNER 5,0 vol%. En klassisk pilsner med lite brödiga toner. Drick den kall efter bastun, eller testa den till surströmmingen!

NOLASKOGS – WIENERLAGER 5,0 vol%. En lite mörkare och elegantare lager som passar perfekt till korvbrickan.

VITHATTEN – FRISK VETEÖL 5,5 vol%. Njut den kall i stora glas. En perfekt törstsläckare på sommaren och dessutom en fantastisk måltidsdryck – inte minst till kryddstarka rätter.

RÖBÄCK – FYLLIG RED ALE 5,6 vol%. Rostade kaffetoner bidrar till att denna ale passar till många efterrätter, men den är också ett givet val på julbordet.

HUMMELHOLM – VÄLBALANSERAD IPA 5,9 vol%. En öl som står för sig själv i eget majestät, dessutom är den vansinnigt god till västerbottensost!

SNÖAN – KNÄCKIG SKOTSK ALE 7,4 vol%. Vårt senaste tillskott i ölfamiljen gör ingen besviken. En riktig vintervärmare – testa till julmaten också!

MALGOMAJ FOLKÖL – KLASSISK PILSNER IIA 3,5 vol%. En folköl som blir allt mer populär som måltidsdryck. Du hittar den på Ica och Coop i Västerbotten.

 

Våra tjänster

Vill du besöka ett riktigt hantverksbryggeri och lära dig mer om hur man brygger god öl? Eller vill du hellre att vi håller en ölprovning där vi berättar mer om alla våra ölsorter? Kontakta oss på info@westerbottensbryggeri.se eller på 070-654 69 55 så berättar vi mera.

 

Du hittar oss här

www.westerbottensbryggeri.se

https://www.facebook.com/westerbottensbryggeri

https://www.instagram.com/westerbottensbryggeri/